o ovcama

Romanovske ovce

Romanovska ovca vodi porijeklo iz Rusije, carska porodica Romanov uzgajala je ovu vrstu ovce radi obezbjeđenja dovoljne količine hrane za vojsku. 

historijat

Romanovska ovca

Romanovska ovca vodi porijeklo iz Rusije, carska porodica Romanov uzgajala je ovu vrstu ovce radi obezbjeđenja dovoljne količine hrane za vojsku. Rusija je dugo branila izvoz ove pasmine i tretirala je kao nacionalno blago, te je tek početkom 1960. godine dozvolila izvoz u Kanadu i Češku. Češki uzgajivaču su u periodu od 30 godina selekcijom izgradili češku liniju romanovske ovce – selektirali su potomke majki koje redovno janje veći broj janjadi, kod ovnova su birali one sa što većom stopom prirasta itd.

Početkom 2016. godine uveženo je matično stado romanovske ovce sa najpoznatije farme na području istočne Europe – farma Ram’s Paradise Ranch u vlasništvu gđe Michaela Kvisova

genofond

Osam krvnih linija

O izvrsnosti genetike kao i čistoće krvne linije svjedoče rodovnici ovaca i ovnova; kako bi se održao kvalitet krvnih linija strogo se planira proces parenja; na farmi se trenutno uzgaja osam krvnih linija. Namjenski smo izradili softver koji omogućava praćenje parenja između pojedinačnih životinja, što omogućuje održavanje čistih krvnih linija i visok kvalitet genetskog materijala.

Briga o životinjama

Praksa očuvanja zdravlja životinja

zdravlje

Tim veterinara

O zdravlju naših životinja se brine tim veterinara, koji sačinjavaju veterinari iz dvije područne veterinarske ambulante kao i stručno osoblje sa Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad. Predstavnici sa Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad su angažovani na poslovima stručnih savjetnika za selekciju grla, planiranja procesa parenja, praćenje toka gravidnosti i generalnu manipulaciju životinjama na farmi.

ishrana

Sastav prehrane regulisane od strane stručnjaka

Ovisno od potreba životinja prilagođavaju se odnosi hranjivih tvari, ali se u svakom slučaju poslužuje 8 različitih vrsta žitarica i sijeno sa ekološko čistih planinskih pašnjaka. Sastav prehrane izrađuje tim stručnjaka iz oblasti veterine i prehrambene tehnologije. Ciljano se sastavlja proces ishrane prema potrebama životinja ovisno o sezoni i starosnoj dobi. Hrana koju koristimo posjeduje halal certifikat.

praksa

Stjecanje i primjena znanja

Uposlenici primjenjuju najviše standarde i dobre prakse kako bi osigurali vrhunski kvalitet finalnog proizvoda. Saradnja između stručnog kadra omogućava razmjenu iskustava i prijenos dobrih praksi, što je zasigurno dodatna vrijednost našeg poslovanja. Stručna podrška i doslijedno praćenje uputa su neizostavan dio procesa rada i razvoja farme.

osnovne karakteristike

Romanovske ovce

· Janjenje dva puta godišnje;
· Visoka stopa plodnosti – 200-300%;
· Izuzetno kvalitetno, mehko, sočno i ukusno meso;
· Visoka stopa prinosa mesa – uz dobre uslove ishrane oko 60%;
· Vrlo otporna na razne bolesti;
· Vrlo rano reproduktivno sazrijevanje – mogućnost parenja nakon 5-6 mjeseci;