eko farma

Izgradnja
stajskog objekta

Prilikom planiranja i izgradnje stajskog objekta stalno se vodilo računa o uslovima u kojima će životinje boraviti.

gradnja eko farme

Plan izgradnje objekta

Obilaskom velikog broja objekata i bezbroj sati provedenih u razgovorima sa iskusnim farmerima i uzgajivačima, postepeno smo slagali koncept unutar stajskog objekta, uvijek vodeći se dobrobiti životinja. Prema mišljenju struke, objekat i instalirana oprema su daleko ispred državnih propisa i standarda, čak smo u nekim segmentima ispred i europskih standarda.

Stajsko držanje ovaca je rasprostranjeno širom Europe i svi standardi vode ka tome da će se ukinuti nomadsko držanje ovaca, jer su ovce previše izložene vanjskim rizicima koji mogu voditi do oboljenja životinja i brzog širenja bolesti unutar stada. Objekat omogućava stalno strujanje svježeg zraka što smanjuje temperaturu tokom ljetnih dana, sprječava nakupljanje insekata, minimizira nivo amonijaka i samim time stvara ugodnu klimu za životinje.

gradnja objekta

Uslovi objekta

Objekat omogućava stalno strujanje svježeg zraka što smanjuje temperaturu tokom ljetnih dana, sprječava nakupljanje insekata, minimizira nivo amonijaka i samim time stvara ugodnu klimu za životinje.

Otvori su izgrađeni duž cijelog objekta, te je bilo potrebno postaviti mrežu protiv ptica, samim time smo spriječili ulazak i nastanjenje ptica koje bi mogle biti nosioci zaraze i drugih nečistoća.

Po uzoru na farme iz Slovenije, postavljene su rolo zavjese, koje odbijaju vlagu ali omogućavaju protok zraka, podizanje i spuštanje zavjesa je regulirano senzorima.

stajski objekat

Karakteristike ovog stajskog objekta

sistem opskrbe životinja

Kvalitetno okruženje

Od samog početka izgradnje objekta, posebnu pažnju smo posvetili da ovaj stajski objekat bude kvalitetno okruženje za životinje. Trudili smo se da im pružimo najbolje uslove za zdrav život.

higijena

Održavanje objekta

Veliku pažnju posvećujemo higijeni objekta. Redovno održavamo higijenu na način da dva puta godišnje vršimo izvlačenje stajnika, generalno čišćenje površina i opreme koja se koristi. Također, redovno vršimo dezinfekciju torova, pojilica, pregrada, hranilica ograda itd. Koristimo podlogu od industrijskog glatkog betona s cilje što efikasnijeg održavanja ali i pogodnije okoline za ovce.