rasplodna grla
Romanov su jedna od sjevernoevropskih kratkorepih rasa ovaca. Ona se smatra rasom "čistih, izvornih gena" (nije nastala ukrštanjem, hibridizacijom, za razliku od većine savremenih rasa i sve osobine su gotovo nepromjenjene, upravo onakve kako su zabilježene kod prvih zapisa, onakvi kakvim ih je priroda napravila, onakvom kakvom je vidite i danas).
Poznate su po visokoj plodnosti, odličnom krznu i nadasve dobrom ukusu mesa. Međutim, za razliku od ruskog varijeteta, češka linija je znatno unapređena po tovnim sposobnostima, uz očuvanu plodnost. Ova rasa ovaca se sada može smatrati među tri najproduktivnije na svijetu, a po proizvodnji mesa ubjedljivo je na prvom. To, naravno, podrazumjeva da se ova genetika mora “otključati” intenzivnom i kvalitetnom ishranom, pri čemu je zadržala sve ostale pozitivne odlike kao što je prilagodljivost na različite klimatske faktore, izuzetna živahnost i otpornost janjadi nakon rođenja, dobar materinski instinkt i ranostasnost, gdje, takođe, nema premca.
Četvorke, petorke, pa čak i šestorke se mogu očekivati kod ove ovce, ali realno je očekivati 2,7 janjadi po ovci, odnosno, 2,5 odgajenih janjadi. Uz janjenje na 8-9 mjeseci podrazumjeva se da se na 100 ovaca godišnje proizvede oko 370 janjadi. Ove vrijednosti u intenzivnom sistemu mogu podići i na nivo i od 500-600 janjadi, čemu teži naša farma. Uz dobru njegu, ove ovce su predodređene na prosječnu proizvodnju od 3,5 janjeta u leglu.
Adekvatno ishranom može se za 100 dana odgoja postići težina janjadi od ca. 30 kg, uz obilnu i kvalitetnu ishranu majke i janjadi. Janjad postižu dnevne priraste od 300-350 pa i 400 grama/dnevno (u zavisnosti od veličine legla), uz randman mesa od 60%. Time, jedna ovca, sa 5-6 odgajenih janjadi u toku godine može postići proizvodnju od 150-170 kg mesa. Računa se da troškovi intenzivne ishrane na nivou godine namire prodajom dva janjeta a da je zarada od trećeg i narednih janjadi. Naša janjad dostižu težinu od ca. 30 kg za 90 dana.
Farma raspolaže genofondom od 5 krvnih linija što obezbjeđuje nama ali i farmerima dugogodišnju samostalnost u daljoj selekciji i saradnju na tom polju.

Raspoložive krvne linije su:
- Ruslan;
- Romi;
- Rebel;
- Ramon i
- Recrut.

Više linija obezbeđuje dugogodišnju nezavisnost kupaca genetskog materijala od novih, skupih uvoza. Svaka od ovih linija se odlikuje različitim smjerovima odgoja - veći naglasak na plodnost, tovnost i/ili okvir tela. Tu se radi o finim nijansama jer su ove linije uglavnom već dobro izbalansirane na navedene karakteristike.
Naša stada posjeduju genotip: ARR/ARR, ARR/ARQ rezistencije na skrepi bolest, te ispunjavaju uslove za izvoz, kao i negativne testove na zarazne bolesti kao što su Maedi visna, brucela, hlamidija i Q groznica.

Parenje i polno sazrijevanje

Romanovske ovce imaju izraženu policikličnost (proizvodnja jajnih ćelija tokom cijele godine, nezavisno od sezone), što znači da mogu postići janjenja prirodnim putem na svakih šest mjeseci, nezavisno od godišnjeg doba.
Nadmoćna karakteristika ove rase je u ranom polnom sazrjevanju i što se može očekivati već sa 4-5 mjeseci starosti. To podrazumjeva da janjad treba odvajati po polovima najkasnije sa 3 mjeseca starosti kako bi se izbjegla neželjena parenja.
Ženska grla se na našoj farmi pripuštaju sa 10 mjeseci starosti radi sticanja odgovarajućih gabarita koje će biti trajno obeležeje grla-stasita i prostrana majka.
Ovce se mogu pariti već 25 dana poslije janjenja i po tome su jedinstvene u svijetu, dok npr. drugim rasama treba najmanje 42 dana odmora. Međutim, praksu ranog pripusta treba izbjegavati kako bi se održao kontinuitet visoke plodnosti i blagovremenog oporavka tjelesne mase majki.
Romanovske ovce imaju nešto kraći period bremenitosti, od 138. do 143. dana, što dodatno ubrzava turnuse u proizvodnji.
Ovnovi Romanov su aktivni tokom cijele godine i mužjaci ove rase ima najveći libido na svetu! Temperamentom su uglavnom staloženi, dok ovce mogu biti plahovite kada se drže u većim grupama.

Mlijeko


Prirast janjadi je podržan visokom proizvodnjom mlijeka koja iznosi od 150-300 litara za 100 dana laktacije. Praksa je da se sa 3 janjeta ne zahtjeva dodatna pažnja, dok se sa 4 i više mora organizovati prihrana janjadi kako ne bi došlo do izrazitijeg raslojavanja potomaka po težini uslijed prekobrojnosti unutar legla.
Generalno, rasa je zahvalna za odgoj, jer je vrlo otporna, bez posebnih zahtjeva prema ishrani i smeštaju, samim time je jako podobna za početnike jer "toleriše greške" i kompenzuje brojem potomaka. Ovce se vrlo lako prilagode pašnim ili stajskim uslovima gajenja.

Genetika

Naše opredjeljenje je da održimo čiste krvne linije kao i genetiku rasplodnih grla koje smo uvezli iz Republike Češke, što podrazumjeva vrlo preciznu evidenciju potomaka i srodnika.
Matično stado smo uvezli od gđe Michaela Kvisova, ona je jedna od najboljih uzgajivača na teritoriji Europe. Njene ovce i ovnovi su višestruko nagrađivani na raznim izložbama što na državnom kao i na svjetskom nivou. Potomke takvih grla smo uspjeli uvesti u Bosnu i Hercegovinu te uz pomno planiranje procesa parenja i stručni nadzor razvili postojeće stado.


Jako je bitno očuvati čiste krvne linije, te smo s toga početkom 2021. godine uvezli 9 novih ovnova sa farme Paradise ranch koja je u vlasništvu gđe Kvisova, samim time smo obnovili naš genofond i osigurali preduslove za parenje u predstojećem periodu.
Više linija obezbeđuje dugogodišnju nezavisnost kupaca genetskog materijala od novih, skupih uvoza.
NAŠI PROIZVODI
RASPLODNA  GRLA


JANJEĆE MESO


vUNA


KOŽA


NAŠE OVCE
Matično stado čine premium grla, koje smo uvezli sa najpoznatije farme iz Češke.
KONTAKT
Hacienda de la Vida doo

Kraljice Mira 16
71250 Kiseljak
Bosna i Hercegovina

info@farma.ba
+387 65 923 992


ID-Br.: 4210225350000
PDV-Br.: 210225350000
KONTAKT
Hacienda de la Vida doo

Kraljice Mira 16
71250 Kiseljak
Bosna i Hercegovina

info@farma.ba
+387 65 923 992


ID-Br.: 4210225350000
PDV-Br.: 210225350000
© 2019  Hacienda de la Vida d.o.o.  Kiseljak. All Rights Reserved. Design BY Webagent Sarajevo